4.Sınıf Fen ve Teknoloji Yaşamımızdaki Elektrik Konu Anlatımı

ELEKTRİKLE TANIŞALIM
            Elektrik bir enerjidir. Elektrik, günlük yaşamımızın birçok noktasında kullanılır. Örneğin; evde kullandığımız aydınlatma araçları, TV, radyo, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi pek çok alet elektrikle çalışır.  Elektriğin bir özelliği de başka enerjilere dönüşebilmesidir. Elektrik; aydınlatma araçlarında ışık enerjisine, televizyonda ses ve ışık enerjisine, vantilatörde hareket enerjisine, elektrikli sobada ısı enerjisine dönüşür.
Elektriğin Günlük Yaşamımızdaki Yeri: Elektrik enerjisi elektrik santrallerinde üretilir, oradan da çeşitli yerler kullanılmak üzere dağıtılır. Elektrik enerjisi farklı amaçlarla kullanılır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: İletişim, aydınlatma, ısıtma, ses elde etme, sanayi, tarım, hareket sağlama, günlük yaşamımızdaki aletleri çalıştırma gibi.
Farklı Elektrik Enerjisi Kaynakları: Elektrik enerjisi üreten santraller; termik, hidroelektrik ve rüzgar elektrik santralleridir. Farklı elektrik enerjisi kaynakları ise piller, akü ve şehir cereyanıdır.
Pille çalışan aletler: Saat, fotoğraf makinesi, TV kumandası, hesap makinesi gibi pek çok küçük alet pille çalışır.
Akü ile çalışan aletler: Elektrikli bisikletler, akülü arabalar, araba teyp ve ışıklandırma sistemleri.
Şehir cereyanı ile çalışan aletler: TV, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi pek çok alet şehir cereyanı ile çalışır.
Elektriğin Yol Açabileceği Tehlikeler: Eğer; elektriği dikkatli kullanmazsak bizi çarpabilir veya yangın çıkarabilir. Elektriğin içinden kolayca akıp gittiği maddelere iletken denir. Örneğin; demir, bakır, su vb maddeler iletken maddelerdir. İnsan vücudu da iletkendir. Bu nedenle elektrik insan vücuduna kolayca geçebilir. Elektrikle temas halinde olan iletken maddeler dokunmamalıyız. Elektriğin yol açabileceği tehlikelerden korunmak için;
·         Prizlere yalnızca elektrik fişleri takılmalı.
·         Hasar görmüş kablolara dokunulmamalı.
·         Çalışan elektrikli aletlere ıslak elle dokunulmamalı.
·         Elektrikli alet ve araçlar rastgele kurcalanmamalı.
·         Kablosu veya fişi hasarlı alet ve araçlar prize takılmamalı.

Yorum Gönder